Marketing, de één vind het fantastisch en interessant, de anders gruwelt ervan en moet er eigenlijk niks van hebben. Ik zie veel ondernemers een haat-liefde verhouding hebben met marketing.

 

Wat is marketing?

Traditioneel gezien omvat marketing alle activiteiten die een bedrijf uitvoert om de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Maar zo zijn er nog wel 100 verschillende definities. Dit komt omdat Marketing vele ontwikkelingen heeft doorgemaakt sinds de 20e eeuw.

 

Even kort een op rij:

  • 1900-1950: door de industriële revolutie stond vooral de productie centraal
  • 1950-1960: vanwege hogere kwaliteitsbewustzijn stond in deze periode vooral het product centraal
  • 1950-1970: door de opmars van massacommunicatie (tv, radio) stond vooral verkoop centraal
  • 1970-1990: door de informatietijdperk ontstonden veel nieuw marketingvormen. Steeds vaker stonden functionele en emotionele behoeften van de klant centraal.
  • 1990-2010: het klantentijdperk. Met de komst van internetmarketing ontstaat de mogelijkheid voor diepere klantrelaties.
  • 2000-2010: de fase van de beleveniseconomie. Klanten zoeken meer ontspanning, ontsnapping en entertainment. Marketing richt zich steeds meer op merkbeleving, klantinteractie, brand experience en brand activatie.
  • 2010-2020: Mens en maatschappij staan centraal. Marketing is vooral gericht op zingeving, de wereld verbeteren en het verschil maken.
  • 2015-2025: co-creatie en samenwerking staan centraal in de marketing. Klanten zijn niet alleen maar afnemers, maar ook idee-generator, ambassadeurs, designers, servicemedewerker etc.

* jaartallen zijn niet exact, maar geven een goede indicatie aan

Marketing is dus continue in beweging en nooit hetzelfde. Voor mij als expert enorm interessant. Als ondernemer maakt dit het moeilijker om je eigen weg hierin te vinden. Er is immers geen goed of slecht. Daarom is het ook enorm waardevol om met een marketing expert samen te werken. 

Door alle ontwikkelingen is marketing door te jaren heen ook steeds complexer geworden. Marketing zoals we het nu kennen is een mengelmoes geworden van psychologie, wetenschap, commercie, economie, IT en maatschappelijke verantwoording. En waarschijnlijk nog wel meer. 

 

Wat is marketing voor mij?

Marketing staat in mijn ogen voor duurzaam, klantgericht ondernemen. Vanuit oprechte verbinding elkaar van mens tot mens helpen. Belevenis, waarde en samenwerking komen hierin dan ook perfect samen.

Voor sommige mensen staat marketing gelijk aan verkopen, maar voor mij is dat veel te plat en te oppervlakkig. Ik zag marketing altijd als een manier om vanuit commercieel oogpunt te communiceren met je doelgroep. Daarom vond ik vroeger tijdens mijn studie vakken als Experience Marketing veel leuker dan Sales. Zelf ben ik dan ook erg blij met de ontwikkelingen van de laatste jaren.

Wist jij dat marketing zo’n enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt de afgelopen 100+ jaar? En wat is jou definitie van marketing? Ik ben heel erg benieuwd naar jouw kijk! Laat dus gerust hieronder een reactie achter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *